صفحه خانگی پارسی یار درباره

7+2

    نظر
به دنبال مصاحبه استاد عزیز جناب آقای دکتر حسن زاده عکس العمل های از دوستان نشان داده شد. دوستان نظرات مختلف داشتند و دلایل مختلفی را هم بیان کرده بودند. به همین دلیل بنده هم لازم دانستم نکاتی را که خود به عنوان یک کتابدار کتابخانه دانشگاهی تجربه کرده ام  مطرح کنم:
 1-- بحث عوض کردن نام  رشته چندسالی است که در بین کتابداران ایرانی مطرح شده ولی متاسفانه هیچ حرکتی از طرف سازمانهای  مربوطه (مثل وزارت علوم ، سازمان سنجش و ...) صورت نگرفته است
2- علیرغم تاکید اساتید و گروههای مختلف کتابداری تغییرات زیادی در محتوا وسرفصل های کتابداری صورت نگرفته است( به استثنای برخی گروه ها)
3-  امروزه کار اطلاعات و اطلاع رسانی به نوعی با رایانه وعلوم رایانه ای در آمیخته ولی کتابداران ما در هیچ دانشگاهی درس یا دروسی که مربوط به این علوم باشد نداشته و ندارند(لااقل در سطح کارشناسی)
4-  رشته کتابداری بیشترین دروس عمومی را در بین سایر رشته ها دارد. دروس عمومی حتی در آزمون کارشناسی ارشد این رشته هم لحاظ شده و علیرغم اعترض ها متعدد همچنان جزء موارد آزمونی به شمار می رود.!
5- در بیشتر کتابخانه های دانشگاهی و بعضی از کتابخانه های  دیگر در کنار پست کتابدار، افراد دیگری با عنوان  مسوول رایانه، مسوول شبکه و ... مشغول به کار هستند. آیا کتابداران فعلی با محتوا و دروسی که اکنون در این رشته تدریس می شود، قادر به انجام این کارها هستند؟  با شناختی که از این افراد دارم لااقل در مراکزی که با آنها ارتباط داشته  و شناخت کافی از آنها دارم بیشتر این افراد مدارک  دانشگاهی نداشته و به صورت  تجربی کار کرده و یا حداکثر دروه های کوتاه مدت مربوط به کامپیوتر را پشت سر گذاشته اند.
6- به نظر شما چرا رشته های مثل حقوق، تاریخ ، شیمی، فیزیک، ادبیات و .. در بین عامه مردم (حتی بی سوادترین مردم) شناخته شده می باشد؟ آیا واقعا  همه مردم با این علوم و محتوایی که در این رشته ها تدریس می شود آشنا هستند؟ یا اینکه به نوعی فقط اسم این رشته ها برای عموم مردم آشنا می باشد؟
7- بارها مشاهده شده که کتابداران  از بیان کردن اسم رشته تحصیلی خود در محافل  مختلف  خود داری کرده و بعضاً دلخور می شوند. حتی افرادی  در سطح نانوا ، راننده و .. با شنیدن اسم این رشته سری تکان داده و تو دل خود به طرف مقابل که کتابدار است می خندند!!؟ چرا باید من کتابدار پیش کسی که تا به حال یک کتاب نخوانده و شناخت درستی از کتاب ندارد از بردن نام رشته تحصیلی ام آزرده خاطر شوم. در مقابل چرا کسی که حتی  معنی لغوی کتاب را هم نمی داند به خود اجازه می دهد به یک رشته دانشگاهی  نگاهی ... داشته باشد.!!!.
 شما از مطالب  فوق چه نتیجه ای می گیرید؟
آیا تمام افراد جامعه  چه تحصیل کرده و چه افراد عادی، رشته  کتابداری را به صورت  کامل می شناسند؟ و دقیقاً با محتوای این رشته آشنا هستند یا بدون هیچ شناختی اینگونه درباره رشته کتابداری قضاوت می کنند؟
 ما اصراری بر تغییر نام رشته  کتابداری نداریم، اما ، آیا به نظر شما  با این اسم و با این نگرشی که در سطح جامعه وجود دارد کتابداران می­توانند جایگاهی بهتر از این داشته باشند، آیا کتابدار می تواند در سازمانهای مختلف پست غیر از کتابدار ( به عنوان کارشناس رایانه، یا شبکه و ...) داشته باشد. حال اگر به جای علوم کتابداری یا کتابداری علوم اطلاعات برای رشته انتخاب شود تغییری در نگرش افراد حاصل نخواهد شد؟ به نظر اینجانب این اسم (یا نام های مشابه) تاثیری مستقیم  بر دید افراد مختلف بر رشته خواهد گذاشت. بهتر است همزمان دو تغییر در کتابداری صورت پذیرد 1- تغییر نام  رشته 2- تغییر محتوای رشته.
هر چند با نام رشته کتابداری هم می توان تغییراتی در  اذهان مردم ایجاد کرد ولی این تغییر ناچیز و مختص به یک مکان ( به عنوان مثال یک دانشگاه یا سازمان خاص) خواهد داشت.
موفق باشید